Ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Δείκτης Μάζας Σώματος
Picture of Μάγκυ Πετράκη

Μάγκυ Πετράκη

Η Μάγκυ Πετράκη είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Διατολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index/BMI) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και εύκολα υπολογίσιμος δείκτης του βαθμού παχυσαρκίας.

Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει τον όρο Δείκτης Μάζας Σώματος και πιθανά θα έχετε προσπαθήσει να υπολογίσετε και τον δικό σας. Γνωρίζετε όμως τι πληροφορίες μας δίνει; Είναι δείκτης υγείας τελικά; Και αν ναι, ποια είναι τα φυσιολογικά του όρια;

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) προσδιορίζεται από τον λόγο βάρος προς το ύψος στο τετράγωνο (ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος)2 (m2)). 

Θεσπίθηκε για πρώτη φορά το έτος 1832, από τον Adolphe Quetelet. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των ανθρώπων σε ομάδες με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά τους.

Πιο πρακτικά, τα άτομα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος ως εξής :

  • < 18,5  ελλιποβαρή
  • 18,5 – 29,4 φυσιολογικά
  • >= 30 παχύσαρκα

Ο BMI ως δείκτης παχυσαρκίας

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας δείκτης παχυσαρκίας του ατόμου.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διάφορων παθήσεων. Οι συνοσήροτητες περιλαμβάνουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπερλιπιδιμίες και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως στους ενήλικες ως δείκτης αξιολόγησης του βάρους και έμμεσα του λιπώδους ιστού.

Τι ισχύει με τα παιδιά

Στα παιδιά και τους εφήβους, ο BMI παρουσιάζει μερικά προβλήματα κυρίως στην εκτίμηση της λιπώδους μάζας.

Ο αριθμός ερευνών που έχει εστιάσει στον καθορισμό τιμών αναφοράς λιπώδους μάζας στα παιδιά είναι μικρός. Παράλληλα, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την σχέση του λιπώδους ιστού και των συνοσηροτήτων στα παιδιά και τους εφήβους.

Επομένως, ο Δείκτης Μάζας Σώματος στην παιδική και εφηβική ηλικία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις καμπύλες ανάπτυξης. Βέβαια, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και όταν χρησιμοποιείται σε ηλικιωμένους.

Πλεονεκτήματα του Δείκτη Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα.

Αρχικά, είναι μια οικονομική μέθοδος που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Οι εξεταστές δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση για τον προσδιορισμό του σωματικού βάρους και του ύψους, για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εμφανίζει μειονεκτήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι καθοριστικός της σωματικής σύστασης και κατανομής των συστατικών του σώματος. Με την χρήση του BMI, δεν μπορεί να διακριθεί αν το αυξημένο βάρος οφείλεται σε λιπώδη ή μυική μάζα.

Για παράδειγμα, ένας αθλητής body building μπορεί να χαρακτηριστεί ως παχύσαρκος από τον Δείκτη Μάζας Σώματος του. Επίσης, αν κάποιος έχει υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία έχουν σημασία τόσο η συνολική σύσταση σώματος όσο και η κατανομή του λίπους. Δεν αρκεί αποκλειστικά το βάρος και το ύψος.

Συμπερασματικά

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο ιατρικό εργαλείο για επιστημονικές μελέτες.  

Μπορεί να καταγράφεται και να αξιολογείται, επιτρέποντας την σύγκριση ομάδων η πληθυσμών με τιμές αναφοράς. Στον γενικό πληθυσμό, είναι ορθό να χρησιμοποιείται μόνο ως δείκτης αξιολόγησης του σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος.

Σε περίπτωση που είναι αυξημένος, θα πρέπει να προβληματιστούμε και να επισκεφθούμε έναν επαγγελματία Διαιτολόγο Διατροφολόγο. Είναι ο κατάλληλος επιστήμονας υγείας που μπορεί να εξετάσει και άλλες παραμέτρους κάνοντας διάφορες άλλες μετρήσεις (μέτρηση μεταβολισμού κλπ).

Έτσι, θα διαπιστώσει την κατάσταση που βρίσκεται το σώμα σας και τις πραγματικές ανάγκες του.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest